Afspraken over nieuwe regels zijn iets anders

1 oktober 2024

Pensioenfonds Schoonmaak gaat over naar de nieuwe regels voor pensioen. Dat gebeurt op 1 januari 2026. Schoonmakend Nederland, FNV en CNV hebben hiervoor in 2023 een plan gemaakt. Dit heet het transitieplan. Dit plan heeft nu een aanpassing gekregen. Wat is er anders?

In het transitieplan staat wat de nieuwe regels zijn. En hoe de pensioenen overgaan van de oude naar de nieuwe regels. We verwachten dat een gemiddeld pensioen hoger wordt door de nieuwe regels. Dit is de belangrijkste boodschap uit het transitieplan. Die is niet anders.

Wat is er anders?

Er komt een buffer voor iedereen. Die buffer gaan we gebruiken om de pensioenen zo stabiel mogelijk te houden. Dat geldt ook voor de pensioen die we al betalen. Dat staat nu duidelijk in het plan.

Gaat het slecht met de economie? En verdienen we niet genoeg geld? Dan moeten de pensioenen misschien omlaag. Als dat dreigt te gebeuren, vullen we de pensioenen aan. Dat doen we met geld uit de buffer. Zo blijven de pensioenen zo stabiel mogelijk.

Ook willen we dat onze nieuwe pensioenregeling eenvoudig is. Dan kunnen we beter uitleggen hoe uw pensioen in elkaar steekt. Dat is ook goedkoper in de administratie.

Verder staat nu in het plan wat we doen voor mensen die arbeidsongeschikt worden. Zij blijven voor de helft pensioen opbouwen. Ook al werken ze niet meer. Daarvoor hoeven zij en hun werkgever geen geld te betalen.

Waarom is dit anders?

We krijgen steeds meer informatie. Daarom hebben we wat sommen opnieuw gemaakt. Daar kwamen hier en daar andere bedragen uit. Schoonmakend Nederland, FNV en CNV hebben daarnaar gekeken. Zij besloten daarna de teksten in het plan aan te passen.

Een andere reden was de informatie van anderen. Zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gevraagd om wat meer informatie op te nemen in het transitieplan.

Meer weten over de nieuwe regels?

Lees hier wat hetzelfde blijft en wat verandert