Wat is een buffer

Uitleg nieuwe regels voor pensioen
10 september 2024

Nederland staat bekend om goed geregeld pensioen. Dat willen we graag zo houden. Daarom is er een nieuwe pensioenwet. Hierin staan nieuwe regels voor pensioen. Pensioenfonds Schoonmaak gaat vanaf 1 januari 2026 deze regels gebruiken.

Hieronder vertellen we meer over ‘de buffer’ die pensioenfondsen aanhouden onder de nieuwe regels. 

Veel blijft hetzelfde

De AOW van de overheid hoort niet bij de pensioenwet. Dit blijft hetzelfde. Maar er verandert wel wat voor uw pensioen bij Pensioenfonds Schoonmaak. U hoeft daar niets voor te doen. U leest hier meer over alle nieuwe regels.

Samen blijven we zorgen voor uw pensioen

We vinden een goed pensioen belangrijk. Voor iedereen. Jong én oud. Nu én in de toekomst. Daarom hebben we met Schoonmakend Nederland, FNV en CNV Vakmensen gepraat. Zij zijn er voor u en voor uw werkgever. En maakten afspraken over de nieuwe regels voor pensioen. Wij voeren die afspraken uit.

De buffer is een soort spaarpot. Deze spaarpot is ons van ons allemaal. Gaat het goed met de economie en de beleggingen? Dan stoppen we hier geld in. En als het slecht gaat, halen we hier geld uit.

De buffer is vooral voor  pensioengerechtigden van Pensioenfonds Schoonmaak. We zorgen ervoor dat er nu en ook straks geld in zit. En dus is de buffer ook voor toekomstige pensioengerechtigden.

Het pensioen dat pensioengerechtigden iedere maand ontvangen gaat meer meebewegen met de economie. Dat komt door de nieuwe regels voor pensioen. Gaat het goed met de economie en de beleggingen? Dan gaat het pensioen omhoog. Maar het kan ook slecht gaan. Dan vullen we het pensioen aan met geld uit de buffer. Zo voorkomen we dat de pensioenen mogelijk dalen.  

Hiervoor gebruiken we een deel van de winst die we maken met onze gezamenlijke beleggingen. Dit betekent dat iedereen bij Pensioenfonds Schoonmaak meebetaalt. 

De buffer is vol als 5% van al ons geld daarin zit. Hebben we meer? Dan stoppen we extra geld in de pensioenpotten van iedereen.

 

 

Hebben we een slecht jaar en levert beleggen niet genoeg geld op? Of verliezen we geld? Dan halen we geld uit de buffer. Dat gebruiken we om de pensioenen gelijk te houden. Als dat meer jaren achter elkaar gebeurt, kan de buffer leeg raken. Dan kunnen de pensioenen omlaaggaan. De kans hierop is klein.

Nee, u hoeft niets te doen. Wij regelen dat voor u.

Meer weten over de nieuwe regels?

Lees hier wat hetzelfde blijft en wat verandert